Menu Sluiten
Annuleren
Mijn voertuig toevoegen Mijn voertuig toevoegen
!
Identificeer uw voertuig voor een keuze van compatibele onderdelen
Tot en met zondag

Motorolie

Motorolie: vitaal onderdeel van een goed werkende motor

Motorolie is een smeermiddel in de motor van uw auto, dat ervoor zorgt dat de motor soepel blijft draaien. De olie vormt een vloeibare laag, waardoor de bewegende metalen delen in de motor minder langs elkaar heen schuren. Daarnaast voert de olie een deel van de hitte af die vrijkomt in het verbrandingsproces van de benzine of diesel. Een derde functie van motorolie is het opnemen van vuildeeltjes en overgebleven resten van het verbrandingsproces. Zo voorkomt de olie dat vuil zich afzet op motoronderdelen, en daar corrosie veroorzaakt. Het vuil dat de olie opneemt wordt opgevangen in het oliefilter. Na verloop van tijd raakt de motorolie verzadigd en moet deze worden vervangen. Hieronder kunt u lezen waar u op moet letten als u motorolie gaat kopen.

Eigenschappen en classificatie van verschillende soorten motorolie

Er zijn drie soorten motorolie: minerale, half-synthetische en synthetische olie. Minerale olie wordt geproduceerd uit natuurlijke ruwe olie en is de goedkoopste soort motorolie. Synthetische olie presteert beter, omdat de olie door complexere chemische processen beter bestand is tegen hitte en tegelijkertijd de motor op de starttemperatuur al goed beschermt. Synthethische olie reageert ook beter op additieven die de functionaliteit van de olie in de motor ondersteunen. Half-synthetische olie is een mengeling van minerale en synthetische olie.

Doorslaggevend voor de werking van de motorolie is de viscositeit, ofwel de vloeibaarheidsgraad. Deze wordt op het etiket aangegeven door middel van twee cijfers gevolgd door de letter ´W´, opnieuw gevolgd door twee cijfers (dus bijvoorbeeld 10W40). De eerste twee cijfers geven de vloeibaarheid van de olie bij een lage temperatuur aan (vooral bij het starten in de winter, als de motor koud is), waarbij een waarde dichter bij 0 een grotere vloeibaarheid betekent. De laatste twee cijfers duiden op de vloeibaarheid bij hoge temperaturen (bij langdurig gebruik van de motor). Hier geldt: hoe hoger de waarde, hoe groter de vloeibaarheid.

Er bestaan twee classificatiesystemen voor de kwaliteit van motorolie: het Amerikaanse API (American Petroleum Institute) en het Europese ACEA (European Automobile Manufacturers' Association).

In het API-systeem staat de letter S voor benzine-auto´s en de letter C voor diesel-voertuigen met een katalysator. Motorolie wordt volgens deze codes geclassificeerd:

  • SA – Voor geringe belasting, additieven: stolpuntverlagend en antischuimmiddel
  • SB – Voor geringe belasting, minimale bescherming tegen slijtage, oxidatie en lagercorrosie
  • SC – Additieven tegen slijtage, roestvorming, lagercorrosie, en sludgevorming (vermenging van waterdamp en olie) bij hoge en lage temperaturen
  • SD –Verbeterde bescherming op dezelfde punten als SC
  • SE – Meer bescherming tegen olie-oxidatie, lagercorrosie, roestvorming en een verbeterde bescherming tegen sludgevorming bij hoge temperatuur
  • SF – Betere bescherming tegen slijtage, oxidatie, roestvorming, drab- en lakvormige afzettingen en verbeterde oxidatie-stabiliteit
  • SG – Verbeterde bescherming op dezelfde punten als SF
  • SH – Voor moderne benzinemotoren, sterk brandstofbesparend (beperking verdampingsverliezen), verder als SG
  • SJ – Strengere eisen wat betreft de verdampingsverliezen, brandstofbesparend
  • SK/SL – Verbeterde bescherming op dezelfde punten als SJ
  • SM – Extreem hoge eisen wat betreft de oxidatie-stabiliteit, de slijtage, de zuiverheid van de motor, verouderingsprocessen, prestatievermogen bij lage temperatuur (geldig vanaf 2004)
  • CC – Voor geringe belasting
  • CD – Voor grote belasting, met turbo getest
  • CE – Voor grootst mogelijke belasting, met turbo getest
  • CF-4 – Als klasse CE, maar met gering aandeel metaal-organische additieven en hogere eisen op het gebied van olieverbruik en afzettingen

Het ACEA-systeem rangschikt verschillende soorten motorolie in de volgende categorieën:

  • A – Voertuigen met benzine- of LPG-motor
  • B – Personenauto´s en lichte bedrijfswagens met dieselmotor
  • E – Zware bedrijfswagens met dieselmotor
  • 1 en 2 – Lage viscositeit, brandstofverbruik beperkend
  • 3 en 4 – Slijtagebescherming, hogere viscositeit
  • 5 - Slijtagebeschermend én brandstofverbruik beperkend
  • 6,7 en 9 – Voor zware bedrijfswagens zijn er speciale motoroliecategorieën die langdurige en hoogwaardige slijtagebescherming bieden en zeer lange verversingstermijnen mogelijk maken.

Alle motorolie-producten van Mister-Auto zijn voorzien van een viscositeitslabel, een API-kenmerk en een ACEA-classificatie. U kunt de beste motorolie voor uw auto uitkiezen op basis van de viscositeit, of gewoon uw merk en model invullen. Wij tonen u vervolgens de beste motorolie-soorten voor uw auto. Kijkt u ook in ons assortiment olie-additieven welke extra kwaliteiten u nog aan uw motorolie kunt toevoegen.

Motorolie bijvullen, verversen en oliefilter vervangen

Wij raden u aan het oliepeil regelmatig (iedere 2500 km) te meten, om er zeker van te zijn dat de motor goed gesmeerd is. U kunt met de peilstok aflezen of het oliepeil nog op het correcte niveau is (dit staat in de olietank gemarkeerd). De auto dient hierbij horizontaal te staan en de motor (en dus de motorolie) moet minstens een paar minuten hebben gelopen om op temperatuur te komen. Pas op voor verbranding als de motor lang heeft gelopen! Laat de motorolie dan juist een minuut of vijf afkoelen. Als het motoroliepeil te laag is, moet u voorzichtig navullen. Als dit regelmatig gebeurt, is er sprake van een lek of ander probleem en kunt u het beste een garage opzoeken.

Het verversen van de motorolie is ieder jaar, of ongeveer elke 20.000 kilometer, noodzakelijk. De precieze termijn hangt af van uw auto, uw rit-frequentie en de rit-lengte. Raadpleeg de handleiding van uw auto om te bepalen wat het beste is voor uw wagen. Stap-voor-stap beschrijvingen voor het verversen van de motorolie kunt u online vinden, maar wij willen u hier alvast op een aantal belangrijke punten wijzen.

Verhoog de positie van de auto, maar gebruik naast een krik ook assteunen voor uw eigen veiligheid. Schroef de dop van de olietank onder de motorkap open, zodat de olie straks goed blijft doorlopen. Onder de auto vindt u het oliecarter. Om de olie weg te laten lopen, draait u de carterplug open met een dopsleutel of de speciale cartersleutel. Zorg ervoor dat u de olie zorgvuldig opvangt en in een blik naar een speciale afvalverwerking of naar de autogarage brengt. Het is ook belangrijk het oliefilter te controleren op vuil en eventueel te vervangen, zodat de motorolie goed door de motor kan blijven stromen. Om het oliefilter te vervangen, heeft u in ieder geval een filtersleutel nodig.

Als u wilt investeren in de conditie van uw auto, is een goede en passende motorolie onmisbaar. Bij Mister-Auto vindt u online de juiste olie voor ieder merk en model. U heeft de keuze uit producten van verschillende bekende olieproducenten, zoals Shell, Castrol en Bölk. Bij ons kunt u de beste soorten motorolie online kopen die er op de markt te vinden zijn.

Sorteren
Technische eigenschappen
Productcriteria
Motorolie
Motorolie
Hoe kies ik?
Krijg hulp bij je keuze
Op zoek motorolie voor uw auto? Identificeer uw voertuig boven.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
150 experts staan voor u klaar
Prijs en veiligheid
Verzending op
dezelfde dag
30 dagen lang
makkelijk retourneren