Menu Sluiten
Annuleren
Mijn voertuig toevoegen Mijn voertuig toevoegen
!
Identificeer uw voertuig voor een keuze van compatibele onderdelen

Uitlaat en dempers

De uitlaat: veel functies voor een verantwoorde uitstoot

Bij het woord 'uitlaat' denken de meeste mensen aan de uitlaatpijp, het gedeelte dat aan de achterkant onder de auto uitsteekt. De uitlaat loopt echter onder het gehele voertuig door en bestaat uit een groot aantal onderdelen. De afgelopen jaren is het aantal onderdelen van de uitlaat flink toegenomen, wat ermee te maken heeft dat de milieu-eisen voor uitlaatgassen steeds strenger zijn geworden. Als u een nieuwe uitlaat gaat kopen, is het dus belangrijk om te weten welke onderdelen dat zijn en waar ze toe dienen. De drie belangrijkste functies van de verschillende uitlaatonderdelen zijn het dempen van het geluid, het reinigen van de uitlaatgassen en de recirculatie van de uitlaatgassen. Om voor uw auto de juiste uitlaat online te kopen, kiest u bovenaan de pagina uw merk, zodat u automatisch het passende aanbod te zien krijgt.

Geluidsdemping

Bij de meeste auto's bevinden zich over de uitlaatpijp verdeeld drie dempers. De einddemper of knalpot, de middendemper en de voordemper dienen ertoe de geluidsoverlast van de uitlaat te verminderen. De middendemper wordt ook wel resonator genoemd. Naast de verschillende dempers kunt u bij ons ook de benodigde onderdelen voor het onderhoud en de montage van de dempers en de uitlaat online kopen.

Reiniging van uitlaatgassen

De katalysator bevindt zich in het voorste gedeelte van de uitlaat, net achter de motor, en reinigt de uitlaatgassen. Dat gebeurt door het omzetten van schadelijke koolwaterstoffen, koolstofmonoxide en stikstofoxiden (NOX), in de niet of nauwelijks giftige stoffen koolstofdioxide (CO2), waterdamp en stikstof. De katalysator is aan beide kanten verbonden met een lambdasonde, die samen het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen regelen, zodat de katalysator optimaal zijn werk kan doen.

Ook het roetfilter zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen door de uitlaat in het milieu terecht komen. Roetfilters komen voornamelijk voor in dieselauto's, omdat die schadelijker zijn dan auto's die op benzine rijden. Het roetfilter of partikelfilter bevindt zich in de uitlaat net voor de katalysator en vangt de roetdeeltjes op die door de onvolledige verbranding van de diesel ontstaan. Om te voorkomen dat het filter verstopt raakt, worden de afgevangen deeltjes in het filter periodiek verbrand. Dit gebeurt automatisch, elke 200 tot 1000 kilometer .

Recirculatie en koeling van uitlaatgassen

Om ervoor te zorgen dat de diesel of benzine zo volledig mogelijk wordt verbrand, hebben automotoren een recirculatie-systeem. De EGR-klep (Exhaust Gas Recirculation) zit net als de katalysator aan het begin van de uitlaat en zorgt ervoor dat een deel van de uitlaatgassen wordt teruggevoerd naar de motor en daar wordt verbrand. Dat verlaagt de verbranding van zuurstof in de motor, waardoor die minder stiktofoxiden produceert. Daarnaast koelt de EGR-klep samen met de hittebeschermingsplaat en de koeler voor de uitlaatterugvoering de motor en de uitlaatgassen af. Zo wordt de zuurstof beter afgevoerd en zijn de motoren zuiniger. Ook de klep voor de uitlaatgasrecirculatieregeling stuurt een deel van de uitlaatgassen weer de motor in.

Ten slotte kunt u bij ons alle benodigdheden voor het monteren van uw uitlaat kopen. Zo bieden we verschillende soorten pakkingen, een montageset voor de katalysator, een montageset voor de dempers en verschillende schroeven, moeren, rubbers en veren voor het bevestigen van de uitlaat. Bij ons vindt u dus alles voor het vervangen van uw uitlaat online!

Eis Zesummenhang Produkter

Sorteren
Productcriteria
PLANET TECH
Montageset, demper PLANET TECH - PL4020

Montageset, demper
PLANET TECH -
Ref: PL4020

PLANET TECH
Montageset, demper PLANET TECH - PL4027

Montageset, demper
PLANET TECH -
Ref: PL4027

PLANET TECH
Montageset, demper PLANET TECH - PL4022

Montageset, demper
PLANET TECH -
Ref: PL4022

PLANET TECH
Montageset, demper PLANET TECH - PL4025

Montageset, demper
PLANET TECH -
Ref: PL4025

PLANET TECH
Montageset, demper PLANET TECH - PL4006

Montageset, demper
PLANET TECH -
Ref: PL4006

PLANET TECH
Draadklem- uitlaatpijp PLANET TECH - PL4017

Draadklem- uitlaatpijp
PLANET TECH -
Ref: PL4017

PLANET TECH
Montageset, demper PLANET TECH - PL4031

Montageset, demper
PLANET TECH -
Ref: PL4031

PLANET TECH
Draadklem- uitlaatpijp PLANET TECH - PL4036

Draadklem- uitlaatpijp
PLANET TECH -
Ref: PL4036

Protecton
500 g polyesterplamuur Protecton - 1890735

500 g polyesterplamuur
Protecton -
Ref: 1890735

Protecton
Polyester vulmiddel 1 kg Protecton - 1890736

Polyester vulmiddel 1 kg
Protecton -
Ref: 1890736

PLANET TECH
Draadklem- uitlaatpijp PLANET TECH - PL4043

Draadklem- uitlaatpijp
PLANET TECH -
Ref: PL4043

VENEPORTE
Klemstuk, uitlaatsysteem VENEPORTE - AA91085

Klemstuk, uitlaatsysteem
VENEPORTE -
Ref: AA91085

PLANET TECH
Draadklem- uitlaatpijp PLANET TECH - PL4046

Draadklem- uitlaatpijp
PLANET TECH -
Ref: PL4046

PLANET TECH
Draadklem- uitlaatpijp PLANET TECH - PL4045

Draadklem- uitlaatpijp
PLANET TECH -
Ref: PL4045

PLANET TECH
Draadklem- uitlaatpijp PLANET TECH - PL4044

Draadklem- uitlaatpijp
PLANET TECH -
Ref: PL4044

PLANET TECH
Draadklem- uitlaatpijp PLANET TECH - PL4042

Draadklem- uitlaatpijp
PLANET TECH -
Ref: PL4042

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
150 experts staan voor u klaar
Prijs en veiligheid
Verzending op
dezelfde dag
30 dagen lang
makkelijk retourneren
832d8e99543c9eb6058233655e7e90e0