Menu Sluiten
Annuleren
Mijn voertuig toevoegen Mijn voertuig toevoegen
!
Identificeer uw voertuig voor een keuze van compatibele onderdelen
Tot en met zondag

Remschijf voor

Wat is een remschijf en hoe werkt hij?

De remschijf is het centrale deel in het schijfremsysteem. Samen met de remblokken en de remklauw is hij bepalend voor de remkracht van uw auto. De remschijf is een stalen schijf op de as die meedraait met het wiel en door druk van de remblokken op de schijf wordt tegengehouden. Door de druk wordt de hele as, en dus de wielen, tot stilstand gebracht.

Remschijven functioneren door frictie met de remblokken en komen onder grote druk tot stilstand. Hierbij wordt de energie van de snelheid van de auto omgezet in warmte. Bij het afremmen van zwaardere (of snellere) voertuigen komt een grotere hoeveelheid energie en dus meer warmte vrij. De remschijven zijn dan geventileerd en in de regel iets dikker dan de standaard massieve of volle remschijf. Een geventileerde remschijf heeft openingen in het centrum van de schijf en (voor hele zware voertuigen) ook aan de zijkant. Door het draaien van de schijf aan de as ontstaat een luchtstroom die tijdens het remproces koelend werkt.

U kunt bij Mister-Auto verschillende merken remschijven online kopen van onder andere TRW, Bendix, Valeo, Bosch en ATE. Net als bij sommige andere auto-onderdelen is het handig om de juiste set remschijven te vinden door uw automerk en vervolgens het model en type auto dat u bezit te selecteren. De snelste manier om passende remschijven te kopen is de kenteken-check: vul simpelweg uw kentekennummer in op de gele kentekenplaat bovenaan deze pagina.

Het schijfremsysteem

Remschijven zijn het laatste onderdeel in het remproces van het schijfremsysteem. Het systeem werkt als volgt: als u het rempedaal intrapt, geeft het als een hefboom een remkracht via de hoofdcylinder door aan de wielcylinder. Onderweg wordt het remvermogen versterkt door de rembekrachtiging. Dit gebeurt op hydraulische, pneumatische of mechanische wijze. Binnen de wielcylinder, in de remklauw, worden de remblokken tegen de remschijf gedrukt, waarna de auto afremt.

Vroeger werden op de vooras van voertuigen schijfremmen aangebracht en op de achteras trommelremmen gemonteerd. Tegenwoordig zijn personenauto´s vrijwel altijd voor en achter met schijfremmen uitgerust. Dit wordt ook wel ´schijfremmen rondom´ genoemd. Trommelremmen hebben een grotere directe remkracht en worden nog steeds bij grotere voertuigen zoals bussen en vrachtauto´s toegepast. Trommelremmen hebben als voordeel dat ze langer meegaan en dat het remsysteem zelf gesloten is, zodat ze minder snel vervuild raken. Schijfremmen zijn daarentegen goedkoper, presteren beter bij grote hitte en produceren een remvermogen dat beter gedoseerd kan worden.

Een erg belangrijk extra voordeel van het remsysteem met remblokken en remschijven is bovendien dat het veel beter presteert in combinatie met het antiblokkeersysteem (ABS). Deze rembeveiliging is in vrijwel alle moderne personenauto´s aanwezig en geeft de bestuurder meer controle over het voertuig, zelfs bij extreem remmen zoals bij een noodstop. Remschijven zijn een goedkoop, effectief en precies remsysteem voor een veilig voertuig.

Levensduur en vervanging

Remschijven produceren hun remmende werking onder invloed van grote krachten. Door de druk van de remblokken op de schijf ontstaat slijtage aan beide onderdelen. Op de lange duur kan het zelfs zijn dat het remvermogen van uw auto achteruit gaat. Als het echt zover is verschijnt in de meeste auto´s een brandend lampje op uw dashboard. Dit is het waarschuwingscontact, dat aangeeft dat de remmen aan vervanging toe zijn. Wij raden u aan in dat geval uw remmen zo spoedig mogelijk in de garage te laten onderzoeken.

Voordat het zover is, adviseert Mister-Auto u echter uw remschijven (en remblokken) rond de 40.000 kilometer te vervangen. U kunt bij ons passende remschijven online vinden en per set voor de voor- of achteras van uw auto kopen. Bij Mister-Auto krijgt u de losse onderdelen voor de laagste prijs. De aanschaf online is erg eenvoudig, maar de montage van de remschijven vereist enige technische kennis. Als u een ervaren auto-hobbyist bent, kunt u dit misschien zelf. In andere gevallen raden wij u aan de remschijven voor de beste prijs bij ons te kopen en de installatie in uw auto door een garage te laten uitvoeren.

Sorteren
Technische eigenschappen
Productcriteria
Remschijf voor
Remschijf voor
Hoe kies ik?
Krijg hulp bij je keuze
150 experts staan voor u klaar
Prijs en veiligheid
Verzending op
dezelfde dag
30 dagen lang
makkelijk retourneren